Sve o DNS sustavu naziva domene

Svi znamo da je u današnjem svijetu imena domena prisutnost DNS sustava naziva domena vrlo značajna. Zanimljivo je znati da akronim DNS zapravo znači Sustav naziva domene/Usluga/Poslužitelj. Međutim, ovdje ću koristiti izraz DNS sustav naziva domene kako bih vam pružio jasno znanje o značenju ove konkretne stvari.

DNS sustav naziva domene zapravo je moćan alat koji doprinosi velikom udjelu u procesu naziva domene. Često se opisuje kao internetska usluga koja prevodi ili transformira nazive domena u IP ili adresu internetskog protokola.

Osim poznavanja takve osnovne funkcije DNS sustava naziva domene, također je zanimljivo naučiti da je osnovni posjed DNS sustava naziva domene predmemoriranje. Ovo svojstvo se odvija u situacijama kada poslužitelj pozdravlja informacije o mapiranju, on te informacije sprema. Stoga, s takvom funkcijom, kasnije pitanje za slično mapiranje može koristiti predmemorirani izlaz i neće rezultirati dodatnim pitanjima drugim poslužiteljima. I općenito, DNS sustav naziva domene primjenjuje predmemoriju kako bi optimizirao trošak pretraživanja. Ali kako funkcionira predmemoriranje DNS sustava naziva domene?

Što se tiče predmemorije, vrlo je lijepo znati da svaki poslužitelj ima predmemoriju za trenutno primijenjena imena zajedno sa zapisima o tome gdje su preuzeti podaci mapiranja za određeno ime. Dakle, kada određeni klijent traži od poslužitelja da odredi određeni naziv domene, DNS sustav naziva domene tada provjerava ima li moć za naziv domene, a ako ima, sustav ne treba predmemoriju informacija. Međutim, ako nema ovlaštenje za naziv domene, DNS sustav naziva domene tada provjerava svoju predmemoriju je li ime domene trenutno razriješeno, a ako da, DNS sustav naziva domene izvješćuje podatke o predmemoriji svojim klijentima.

Postoje neki slučajevi da se predmemorija DNS sustava naziva domene može ispitati kada je sustav jednom predmemorirao podatke, ali ih nije prilagodio. Zbog toga što se podaci o određenom nazivu domene mogu mijenjati, poslužitelj može imati netočne podatke u svojoj tablici predmemorije. Postoji određena vrijednost poznata kao Time to Live ili TTL koja se primjenjuje kada se podaci o starosti. Dakle, kad god tijelo odgovori na zahtjev za naziv domene, ono tada uključuje vrijednost Time to Live u odgovoru koja pokazuje koliko dugo osigurava da se vezanje zadrži.

Objavljeno dana