Korisna svojstva češnjaka

Češnjak može smanjiti rizik od raka sprečavanjem stvaranja slobodnih radikala. Sumnja se da ove molekule – normalni proizvodi staničnog metabolizma potiču stvaranje tumora zbog njihove tendencije mijenjanja DNA, staničnih membrana..

Botaničari opisuju češnjak kao lukovu biljku koja se naziva allium sativa, oštrog okusa i jakog mirisa. U indijskoj mitologiji postoji zanimljiva priča koja objašnjava božansko podrijetlo češnjaka. Ayurveda, znanost o životu stara koliko i sama indijska civilizacija, navodi niz ljekovitih i profilaktičkih svojstava češnjaka. Ona ga preporučuje u liječenju dizenterije i nadimanja. Vjeruje se da češnjak igra posebnu ulogu u liječenju vata roge ili živčanih poremećaja. Štoviše, sprečava starenje i produžuje život. Objašnjavaju li se ta vjerovanja činjenicom da se češnjak ne kvari iznenađujuće dugo, diskutabilno je, ali istina je da češnjak mjesecima zadržava svježinu i vlagu, za razliku od ostalog povrća koje se suši i raspada za samo nekoliko sati ili dana.

Louis Pasteur potvrdio je antiseptičke kvalitete češnjaka 1858. godine. Utvrđeno je da ulje češnjaka djelotvorno ubija mnoge vrste plijesni i kvasca, uključujući one koje uzrokuju infekciju.

Češnjak je učinkovit u borbi protiv i protiv mnogih bolesti. Inhibira rast stanica karcinoma u slučaju raka dojke i prostatitisa in vitro, kao i rast tumora rektuma, debelog crijeva, jednjaka i kože kod štakora. Češnjak može smanjiti rizik od raka sprečavanjem stvaranja slobodnih radikala. Sumnja se da ove molekule – normalni produkti staničnog metabolizma potiču stvaranje tumora zbog njihove sklonosti mijenjanju DNA, staničnih membrana i proteina. Češnjak također vjerojatno sprječava otvrdnjavanje i zadebljanje arterija, poznato kao arterioskleroza, sprječavajući ih da se lijepe za sluznicu krvnih žila. Češnjak također smanjuje razinu kolesterola za 9%. Svakih jedan posto smanjenja znači dva posto smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti. Češnjak također pomaže u smanjenju tjelesne masnoće. Kinezi su također uključili češnjak u svoju farmakopeju.

Medicinska istraživanja pokazuju da češnjak sadrži sumporni spoj alin bez mirisa. Kad se reže, allin reagira s enzimom alinaza i razgrađuje se stvarajući aliizin oštrog mirisa, koji se zatim razgrađuje u niz sumpornih proizvoda snažnog mirisa.

Studije su pokazale da je češnjak učinkovit dodatak prehrani za snižavanje kolesterola ili zamjena za druge lijekove za snižavanje kolesterola. Dva sumporna spoja pronađena u češnjaku – dialil sulfid i sallyl cistein – sprečavaju rak u laboratorijskim testovima na životinjama.

Češnjak može ozbiljno naštetiti bolestima želuca, jetre i bubrega. Kontraindiciran je kod čira na želucu i dvanaesniku, kroničnog gastritisa, drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, bolesti jetre, bolesti bubrega. Češnjak je kontraindiciran tijekom trudnoće i dojenja.

Objavljeno dana