Antibakterijski sapun za ruke

Današnja tema trebala bi biti antibakterijski sapun za ruke pa sam se malo potrudio i istraživao u svezi te teme. Potrudio sam se pročitati dosta članaka vezanog za tu temu i iskreno ostao sam šokiran saznanjem da iako 75% svjetskog pučanstva vjeruje da su oni bolji oni zapravo nisu ništa bolji od običnih sapuna koji koristimo u svome domaćinstvu.

Ako je vjerovati američkim istraživačima koji svoja saznanja baziraju na 42 godine studije vezane za antibakterijske sapune one se ni više ni manje baziraju na “triclosanu” (ne znam točan prijevod). Triklosan u biti ne pomaže ni više ni manje nego običan sapun i voda.

Sandra Kweder izjavila je da ljudi vjeruju da će antibakterijskim sapunom sebe i svoju obitelj bolje zaštiti od prehlada te raznih drugih infekcija. Također kaže da u svim dosadašnjim istraživanjima nije poznato da li triklosan zaista pomaže u zaštiti našega tijela.

Naravno da proizvođači u svojim reklamnim jedinicama govore kako imaju dokaze da antibakterijski sapun uistinu pomaže te da je bolji od klasičnih sapuna. Međutim istraživanja su pokazala da je broj bakterija na rukama poslije pranja sa antibakterijskim sapunom i vodom jednak onom koji su prali ruke sa običnim sapunom.

Zanimljivo je da je taj triklosan zapravo do 1990 godine bio smatran kao lijek (antibiotik) i koristio se u bolničkim liječenjima a 1990 (valjda prekretnica u proizvodnji sapuna) proizvođači sapuna su ga uvrstili u glavni sastojak antibakterijskih sapuna (čak 75 % tekućih sapuna koristi taj sastojak te 30 % običnih sapuna).

Zapravo ovo su sve nagađanja i jednostavno opet smo prepušteni sami sebi na odabir proizvoda koje ćemo ili nećemo koristiti a struku ćemo morati pustiti da odlučuje i istražuje da li su antibakterijski sapuni uistinu bolji obrambeni mehanizam ili je jednostavno pravilna higijena najbolji spas za nas same…

Objavljeno dana